Een geschiedenisles is 3, 2, 1, ...
Heiloo is een dorp vol geschiedenis. De naam is ontstaan nadat de Witte Kerk in de 11e eeuw op een duintje werd gebouwd. Het dorp ligt nog altijd op een oude strandwal, een hoger gelegen stuk grond dat circa 2.000 jaar voor de jaartelling werd opgeworpen door de zee. De bewoners van het dorp hielden daardoor droge voetjes. Uit archeologische vondsten blijkt dat het gebied al vroeg Nomaden naar zich toe trok.
Middeleeuwse kernen
Heiloo is een van de oudste boerendorpen van Kennemerland, de streek die wordt begrensd door West-Friesland, Waterland en Amstelland, de Bollenstreek en de Noordzee. De twee Middeleeuwse kernen van Heiloo zijn vanaf het jaar 700 rondom twee waterputten gebouwd. Het dorp heeft nog altijd het agrarische karakter tussen de stolpboerderijen, tractorpaden en bollenvelden.
Een plekje op de Elseviers ranglijst
Anno 2020 heeft Heiloo meer dan 23.000 inwoners. De woningbouw in Heiloo kenmerkt zich door overwegend laagbouw met in het centrum nog steeds de karakteristieke Witte Kerk met Willibrordusput. Zo is Heiloo verder uitgegroeid tot een heerlijke woonplek met ruim opgezette, afwisselende wijken met groene bermen, historische linten, houtwallen en hagen. Een plek in de top van Elseviers ranglijst van prettigste woongemeenten heeft het dorp dus dubbel en dwars verdiend!